Topical

  • Turvatekniikan hankinta - mitä päättäjän tulisi tietää?

    Organisaation turvallisuusjärjestelmät ovat kriittinen osa toimitilaturvallisuutta ja kokonaisriskien hallintaa. Niiden suunnittelu ja hankinta ei kuitenkaan ole yksinkertainen tekninen toimenpide, vaan kyse on strategisesta investoinnista, joka vaikuttaa mm. henkilöstön turvallisuuteen ja toiminnan jatkuvuuteen vuosiksi eteenpäin.

    Turvatekniikan hankinta tarkoittaa fyysisen turvallisuuden teknisten järjestelmien, kuten kulunvalvonnan, kameravalvonnan, rikosilmoitinjärjestelmien ja sähköisen lukituksen, suunnittelua ja toteutusta. Näiden järjestelmien uusiminen tai integrointi voi liittyä esimerkiksi toimitilamuutoksiin, nykyisen järjestelmän elinkaaren päättymiseen tai turvallisuustason nostoon.
    Monet päättäjät kohtaavat hankintatilanteessa haasteita, kuten:

    • Markkinoilla olevien järjestelmien tuntemus - puutteellinen tieto siitä, mitä on mahdollista toteuttaa teknisesti ja mitä kannattaa toteuttaa omassa organisaatiossa
    • Puuttuvat tai puutteelliset vaatimusmäärittelyt: Ilman tarkkaa suunnittelua järjestelmä ei välttämättä vastaa koko organisaation tarpeita.
    • Budjetin ylitykset ja piilokustannukset: Väärin arvioidut elinkaarikustannukset voivat yllättää.
    • Kilpailutuksen ja hankintalain vaatimusten aliarviointi, erityisesti julkisella sektorilla.
    • Päättäjän oman organisaation ajan käyttö - rajalliset resurssit perehtyä vaihtoehtoihin


    Miten onnistua turvatekniikan hankinnassa?

    Kokosimme mielestämme oleellisimmat asiat muistilistaksi, kun yritykseen tai organisaatioon ollaan suunnittelemassa turvatekniikan hankintaa.

    Päättäjän muistilista onnistuneeseen hankintaan

    1. Tee nykytilan analyysi

    Kaikki alkaa asiantuntevasta nykytilakartoituksesta. Tämä selvittää nykyisen järjestelmän vahvuudet, puutteet ja kehitystarpeet.

    2. Määritä toiminnalliset ja tekniset vaatimukset

    Turvatekniikan hankinnasta vastaavan päättäjän olisi hyvä olla tarkasti perillä siitä, miten organisaatiossa toimitaan käytännön tasolla ja millaisia toiminnallisuuksia järjestelmältä halutaan. 
    Tarkat määrittelyt ovat edellytys onnistuneelle kilpailutukselle ja sille, että järjestelmä palvelee käyttäjiään optimaalisesti. 

    3. Hyödynnä riippumatonta asiantuntijaa

    Ulkopuolinen turvallisuuskonsultti auttaa varmistamaan, että ratkaisut ovat:

    • teknisesti toimivia ja tietoturvallisia
    • elinkaarikustannuksiltaan ennustettavia


    4. Huomioi hankintalain vaatimukset

    Julkisissa organisaatioissa on tärkeää varmistaa hankinnan lainmukaisuus, mm. avoimuus, syrjimättömyys ja vertailukelpoisuus. Ammattimaisesti laaditut tarjouspyyntöasiakirjat ja selkeä pisteytys varmistavat tasapuolisen kilpailutuksen.

    Case: Lapin yliopiston kulunvalvontajärjestelmän hankinta

    Frozen Graphene Oy toimi asiantuntijakumppanina Lapin yliopiston kulunvalvontajärjestelmän uudistuksessa. Projektissa hoidettiin mm.:

    • nykytilan analyysi ja vaatimusmäärittelyt
    • tarjouspyyntöjen laadinta ja toimittajavertailu
    • järjestelmäintegraatiosuunnitelma hankittavan kulunvalvontajärjestelmän ja Active Directoryn välillä
    • tietoturva- ja tietosuojavaatimusten määrittely

    Tuloksena yliopisto sai kustannustehokkaan, tietoturvallisen ja modernin järjestelmän, joka palvelee sekä kiinteistöhallintoa että käyttäjiä.

    Frozen Graphene Oy on järjestelmäriippumaton asiantuntijasi turvatekniikan hankinnoissa. Olemme tukenasi koko hankintaprosessin ajan, nykytilakartoituksesta kilpailutukseen ja käyttöönottoon.

    Ota yhteyttä ja kysy lisää turvatekniikan hankinnasta!
     

      Back